27 Aralık 2007 Perşembe

Detox

Vücudunuz Bahara Hazır mı?

Detoks bedeni ve ruhu arındırıcı methodlardan birisidir. Kıştan bahara geçerken doğanın kendini yenilemesi nasıl doğanın kanunu ise bizler içinde aynı durum geçerlidir. Bu geçiş döneminde havalar ısındıkça vücudumuzdaki toksinlerden arınmaya olan ihtiyacımız dahada artar. Detoks diyetler genelde yılda 1-2 kez genel sağlığı destekleyici ve hastalıklara karşı koruyucu olarak uygulanabilir. Hastalık durumunda detoks diyetler doktorunuz veya diyetisyeniniz tarafından daha sıklıkla önerilebilir. Eğer Detoks diyetle ilk kez tanışıyorsanız, daha hafif bir program seçmelisiniz.

Detoks diyet farklı organ sistemlerini detoksifiye etmeyi hedefler. Bu organlar ve sistemler içinde cilt, karaciğer, böbrekler, bağırsaklar, lenf sistemi önde gelenleridir. Genelde ilk başlangıcın bağırsaklardan yapılması önerilir. Bunun nedeni ise, önce karaciğerden başlandığı takdirde depolanmış toksinler karaciğer temizlendikten sonra iyi çalışmayan bağırsaklar yüzünden tüm vücutta diğer doku ve organlar tarafından emilme riskini göstermesidir. Örneğin, cilt sorunları yaşayan bir kişiye karaciğeri, bağırsakları ve deriyi hedefleyen bir detoks programı önerilebilir.

Detoks programlarının sonuçları hedeflenen bölgeye göre değişiklik gösterir. Genelde detoks uygulayan kişilerde enerji seviyesinde bir artış, deri sorunlarında iyileşme, bağırsak fonksiyonlarının normale dönmesi, sindirim problemlerinin çözümlenmesi, konsantrasyonun artması ve zihin açıklığı görülür. Eğer detoks diyet bir hastalığa spesifik yapılıyorsa detoks sonuçları hastalığın semptomlarının şiddetinin azalmasından ve labrotuvar testleri sonuçlarında da ölçülebilir.

Karaciğere detoks için birçok destek gıda, vitaminler ve mineraller gerekmektedir. Buna ek olarak safranın salgılanmasını artırtmak, safranın yağda depolanmış olarak bulunan toksinleri karaciğerden uzaklaştırması ve vücuttan atması açısından detoks diyet programı için önemli bir rol oynamaktadır. Safra salgılanmasında problem yaşanması kabızlık, şişkinlik, kuru bir cilt ve saçlar, yemekten sonra ancak 1-2 saat yağlı gıdaların sindirilebilmesi, ve sert dışkı şeklinde kendini gösterir.

Detoks diyetine gerekli desteklerin başında selenyumdan, molybdenum ve çinkodan zengin multivitamin, choline ve methionin, C vitamini, Milk Thistle(Deve dikeni sütü), enginar, brokoli, pancar, taze sebze ve meyveler, bitkisel kaynaklı proteinler, soğan ve sarımsak, karahindiba bitkisi sayılabilir.

Detoks bir temizleme arındırma yöntemidir. Detoks diyet bittikten sonra bedeni ve sistemin fonksiyonlarını tekrardan yararlı besinlerle yapılandırmak ve desteklemek gerekmektedir. Ayrıca bu program sırasında öğrenilen bazı yararlı davranışlar hayat tarzı haline getirilip hayat boyu uygulanabilir.

Detoks programları herkes için değildir. Özellikle böbrek hastaları, karaciğer hastaları, kalp hastaları, kanser hastaları, bağırsak enfeksiyonları ve ciddi sağlık problemleri yaşayanlar bu programları bir uzman eşliğinde uygun görüldüğü taktirde yapabilirler. Düzenli ilaç kullanan kişilerde detoks programlarına başlamadan önce doktorlarına danışmalıdırlar.

Detoks programı süresince kişiler üstünde değişik etkiler gösterebilir. Bunlardan bazıları, kilo kaybı, başağrısı ve halsizlik. Bu semptomlar genellikle ilk birkaç günden sonra kaybolurlar. Bu yüzden kişilere detoks diyetini çok yoğun olmayan günlerinde veya hafta sonları yapmaları önerilir

Hiç yorum yok: